Friuli Friulano D.O.C
Ποικιλία σταφυλιού: Tocai Friulano
Χάρη στη θερμορυθμιστική δράση της θάλασσας και των βουνών που περιβάλλουν την πεδιάδα τα οποία σταματούν τη διείσδυση των βόρειων ανέμων, δημιουργείται μια τέλεια ισορροπία που δίνει ζωή σε εκλεπτυσμένα και αρωματικά κρασιά.
Χρυσοκίτρινο ηλιοτρόπιο, λαμπερό, με αποχρώσεις πράσινου λάιμ.
Φουντούκι, αρώματα αμυγδάλου και αρωματικά αποξηραμένα άνθη.
Κομψό, γεμάτο, απαλό, με γεύση από ψητά αμύγδαλα και καρύδια, ξηρό και βελούδινο.
διπλή Cappuccina, μεσαίο-μακρύ κλάδεμα, όχι πλούσιο σε μπουμπούκια.
τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
τα σταφύλια που έχουν διαχωριστεί από τον βλαστό, μουλιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πρέσες πεπιεσμένου ψυχρού αέρα, προκειμένου να εξαχθούν από τη φλούδα του καρπού αντιοξειδωτικές ουσίες ωφέλιμες για το ανθρώπινο σώμα, με τη ζύμωση του μούστου να γίνεται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
6-7 μήνες σε ευγενείς οινολάσπες, μέσα σε δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι.
χρυσοκίτρινο ηλιοτρόπιο, λαμπερό, με αποχρώσεις πράσινου λάιμ.
φουντούκι, αρώματα αμυγδάλου και αρωματικά αποξηραμένα άνθη.
κομψό, γεμάτο, απαλό, με γεύση από ψητά αμύγδαλα και καρύδια, ξηρό και βελούδινο.
ως ένα εξαιρετικό απεριτίφ, με αλλαντικά και προσούτο, ψάρι και οστρακοειδή, ψαρόσουπα, βραστό κρέας, πιάτα με αλμυρά ζυμαρικά και αρωματικό ριζότο, βραστά σπαράγγια και λευκό κρέας.
αποθηκεύστε τη φιάλη σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος με σταθερή θερμοκρασία. Σερβίρεται στους 8-10° το καλοκαίρι και στους 12-14° τον χειμώνα, σε ψηλό ποτήρι, με φαρδύ και μεγάλο στόμιο.